Skip to main content

Újrahasznosítás

flyer100x100-2

Újrahasznosítás

Elképedtem, mikor a tizenhárom zsákra és a mellettük tornyosuló cipős dobozokra ránéztem. Ennyi ruha bizonyult fölöslegesnek. Mindez úgy, hogy már évek óta szezononként nagy ajándékozást rendeztem a barátnőimnek, és a használhatatlan darabokat rendre elvittem a segélyszolgálatnak. Ez azért nem normális, gondoltam, és valóban nem az.

A pszichológusok persze tudják, mi a gond: minden kényszeres vásárló célja valamiféle önjutalmazás, külső öröm keresése, erős jelzés arra, hogy valami nincs teljesen rendben a lélekben. Persze a halmozás a hétköznapokban nem olyan szembeötlő: itt egy akciós nadrág, ott egy gyönyörű anyag, és, persze, ha az ember idegen városban jár, egy-egy (négy-öt) klassz ruci nélkül nem térhet haza. Nekem is így duzzadt önnön méretének százszorosára a gardróbom, és mégis, minden reggel ott álltam tanácstalanul, hogy az extrém mintához mit párosíthatnék. Egyszóval a boltkórosnak nem ruhatára van, hanem ruhahalma, amelyben nem található rendszer, még csak stílus sem rajzolódik ki rendesen.

Nem véletlen, hogy tiszta új blúzok, szoknyák lapultak meg a takarásban, amelyekről el is felejtettem, mekkora örömmel vittem haza annak idején őket. És amelyekhez nincs megfelelő blézer például, mert ez nem volt szempont.

Nagyon örültem, mikor az egyik barátnőm felvetette, tartsak egy nagy kiárusítást. Először nagyon lassan, körülményesen válogattam, mindent külön sajnáltam. Aztán átszakadt a gát. Minek őrizgessek egy komplett leopárdmintás kollekciót, mikor cseppet sem áll jól nekem? Csak azért, mert méregdrága volt annak idején? Na és? Ha nem kell, valaki másnak biztosan jó lesz. A temérdek kosztümöt minek dédelgessem, mikor nem vagyok elegáns típus?

Mikor meghirdettük az eseményt, húztam a szám a korai kezdés miatt, de a többiek azt mondták, higgyem el: a rutinos vadászok elsőként jönnek lecsapni. Nagyon megdöbbentett, hogy tényleg ez történt: nagyjából délre elhordták a legjobb kincseket. (Remélem, ők hordani is fogják.) Volt, aki csereajánlattal érkezett, és tudtam is cserélni. És miközben zajlott a házi minipiac, valamire nagyon ráéreztem. Nevezetesen arra, hogy milyen fontos az újrahasznosítás. Hogy ne a szemetet termeljük, ne hagyjuk, hogy a lakásunk raktárrá változzék, hanem igenis tudatosan gondoljuk át, mire van szükségünk, és a fölösleget is tudatosan használjuk fel.

Nagyon sok tervező ma már direkt kiszuperált göncökkel operál, van, aki biciklibelsőből csinál táskát és notesztartót, neszesszert, van, aki farmerből táskát, pongyolából fejpántot, rongyokból ajtódíszt, vagy esetleg egy újabb ruhát. Nemrég Berlinben érdekes kísérlet zajlott. Felállítottak az Alexander Platzon konténereket, ahol fillérekért lehetett klassz pamutpólókhoz jutni. És mellettük forgott a film arról, hogyan, milyen borzalmas körülmények között, micsoda kizsigereltségben készítik ezeket a munkások valahol a harmadik világban.

Akik éheznek, szenvednek azért, hogy mi olcsón hozzájussunk valamihez, amit esetleg behajítunk a szekrény mélyére. Annak, hogy ma már gyakorlatilag bárki tömegével juthat a tucatáruhoz, megvan az ára. Ami emberéletekben mérhető. Jó, persze, lehet azzal jönni, hogy ha nem lenne ekkora a felvevőpiac, ezeknek a páriáknak még ennyi munkájuk sem lenne. De ugye érezzük a kérdés fals mivoltát? És érezzük, hogy ez nem tartható a végtelenségig? Ideje átgondolnunk a viszonyunkat a tárgyainkkal, ruháinkkal, a környező világgal. És ami fölösleges, annak megtalálni a helyét. Lesz, aki nagyon fog örülni neki…

forrás: metropol.hu

További híreink

c_matrica

Sorsfordítók műsorban beszélgettünk

A Magyar Katolikus Rádióban a Sorsfordítók című műsorban Kozák Annamáriával beszélgettünk, arról, hogy hogyan működünk, hogyan...

753x440

Nem tudod, mihez kezdj megunt dolgaiddal? Ismerkedj meg közelebbről a garázsvásárokkal!

Lássuk be, mire az unokák megérkeznek, a gyerekek holmija amúgy is divatjamúlttá válik, és bármennyire...

753x440_

Így juthatsz hozzá nagyon olcsón minőségi, márkás ruhadarabokhoz

Roskadozik a szekrényed a ruhák alatt, mégis úgy érzed, hogy nincs mit felvenned? Vagy esetleg...

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*