Skip to main content

Megelőzés, újrahasználat, újrahasznosítás – Hogyan kezdődött?

Megelőzés, újrahasználat, újrahasznosítás – Hogyan kezdődött?

A legtöbben ismerjük, sőt használjuk is ezeket a kifejezéseket, de vajon tudjuk, hogy honnan erednek?

A zöld gondolkodás manapság már normálisnak mondható, legalábbis egyre többen próbálunk környezettudatosan élni, de még közel sem teszünk eleget ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a hulladéktermelést, pedig az újrahasználatra és az újrahasznosításra irányuló törekvések évszázadok óta aktuálisnak számítanak. Gondoljunk csak arra, hogy a Rittenhouse, Amerika első papírüzeme, használt pamut, papír és lenvászon rongyok rostjainak újrahasznosításával állított elő papírt.

Az ún. pre-baby boom generáció tagjai közül sokan emlékeznek arra, hogy  anno mekkora szükség volt bizonyos dolgok felhalmozására, hogy a II. világháborúban az erőforrások biztosítottak legyenek, azonban az 1950-es években bekövetkezett gazdasági fejlődés hatására megnőtt az amerikai polgárok által termelt hulladék mennyisége az egyszer használatos termékek egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően. Szerencsére ez az időszak nem tartott túl sokáig, mivel az emberek kezdték felismerni a pazarló életmódnak a Föld ökoszisztémájára gyakorolt hatását.

A Föld napja és a mozgalom kezdete

A Föld napját, amit ma már világszerte több mint 100 országban ünnepelnek, először 1970. április 22-én tartották az amerikai Gaylord Nelson szenátor javaslatára, amikor közel 20 millióan emelték fel szavukat a környezetvédelem mellett, decemberben a szövetségi kormány pedig megalakította a Környezetvédelmi Ügynökséget, az EPA-t.

Körülbelül ezzel egy időben a Kongresszus elfogadta az erőforrások megőrzésére és helyreállítására vonatkozó törvényjavaslatot, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az újrahasznosítás és a hulladék energiává alakításának fontosságára. Ezenkívül a 70-es évek során több olyan törvény született szövetségi és állami szinten is, amellyel a közvélemény szemléletét kívánták formálni, ennélfogva született meg a 3R kifejezés (Reduce, Reuse, Recycle).

Ahogyan a társadalom egyre több ismerettel rendelkezett a fenti fogalmakról, a gyakorlatban is egyre hangsúlyosabbá vált a környezet megóvásának mikéntje, iskolák, különböző közösségek dolgoztak azért, hogy fejlesszék a tantervet, eseményeket, programokat szerveztek azért, hogy mindenki megértse a környezetvédelem fontosságát.

Az USA-ban a gyerekek ma már igen korán, a beiskolázás előtt elkezdik tanulni a környezetbarát attitűdöt, és azt is, hogy milyen lehetséges következményei vannak annak, ha nem teszünk a környezetünk megóvásáért.

Hogy mit tehetünk a mindennapokban?

Csökkentsük a keletkező hulladék mennyiségét!

Az amerikaiak minden évben több tonnányi hulladékot termelnek, ami a hulladéklerakók telítődéséhez és környezeti károk keletkezéséhez vezethet, pedig már olyan apró lépések megtételével is, mint a papírtányérok és műanyag evőeszközök használatának elkerülése javítana a helyzeten. Emellett természetesen az ételhulladék mennyiségének csökkentése is fontos lenne, amihez fel kell ismernünk, hogy csak azt vegyük meg, amire szükségünk van, és olyan mennyiségben, amit el is fogyasztunk.

Használjuk újra a meglévő holmikat!

Ha körbenézünk otthon, a kamrában vagy a szemetesben, számos olyan dolgot találunk, ami másra még használható lett volna. A ruhákat és a konzerveket nyilvánvalóan odaadományozhatjuk a rászorulóknak, de egy kis kreativitással a legtöbb holmiból új dolgot is varázsolhatunk.

Korábban több cikkünkben írtunk erről:

DIY dekorötletek a gyerekszobától a nappaliig

Új év, új élet! Kezdd az otthonoddal!

Természetesen nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásunk legyen attól, hogy szemetet termelünk, de lényeges, hogy tartsuk szem előtt a lehetőségeket.

forrás: recyclenation.com

További híreink

csomagolas_vezer

Így csomagold be az ajándékokat csomagolópapír nélkül

Ismerős az érzés, ahogyan minden évben tanácstalanul ott állsz a boltban a csomagolópapírok fölött, és...

A róka titka a szeretetben és a kapcsolatépítésben rejlik

„ - Légy szíves, szelídíts meg! – mondta. - Kész örömest - mondta a kis...

IMG_5178

Kincsek reneszánsza garázsvásár 2016. március 6.

Te is vágysz már egy kis megújulásra? A tavasz közeledtével egy kis színt vinnél az...

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*