Skip to main content

Ne félj használni a színekben rejlő erőt! – Pozitív színszimbolika

Ne félj használni a színekben rejlő erőt! – Pozitív színszimbolika

Neked mi a kedvenc színed? – gyermekkorunkban ez talán a legnépszerűbb ismerkedési kérdések egyike volt. Akkor még nagy jelentőséget tulajdonítottunk a válasznak, de ahogy kezdtünk felnőni, valahogy kikopott ez a gondolat belőlünk. Már olyan „dedósnak” tűnik, ha valakit kedvenc színéről faggatunk. Sokan jelentéktelen információnak tartják, vagy pusztán a kínos csend megtörése érdekében kérdezik meg beszélgető partnerüket

Ha azonban félretesszük előítéleteinket és kicsit mélyebbre ásunk ebben a gondolatban, rájövünk, hogy márpedig nagyon fontos személyiségalkotó tényezőnek számít az, hogy ki milyen színeket említ meg kedvencei között.

Színek varázsában

Hogy miért is fontos ez? Hallottál már a színszimbolika fogalmáról?

Ha nem akkor itt az ideje, hogy végre tisztában legyél azzal, hogy színes ruháid, kiegészítőid, az otthonodba választott színek – vagy akár a fejedben megjelenő színes képek – mind-mind személyiségedről árulkodnak. Energikus, nyugodt, vibráló, harmonikus, melankolikus, sportos, üde és még sorolhatnánk.

Elgondolkoztál már azon, hogy miért pont az adott színt választottad a nappalid, hálószobád, étkeződ… kifestésére? Hogy milyen érzéseket kelt benned az, hogyha a felsorolt helyiségekben tartózkodsz? Miért feketét veszel fel, ha szomorú vagy, és miért világos ruhát, ha boldog? Miért dominánsak az élénk színek nyáron, míg a sötét árnyalatok télen? Ezek a kérdések egytől egyik a színszimbolikával függenek össze.

Természetesen ha rájössz ezen gondolatok nyitjára, nem csupán érzéseidhez kerülsz közelebb, de akár befolyásolhatod is hangulatodat. A színek ugyanis, nem csak árulkodnak rólad, de segítenek is abban, hogy pozitív érzéseid legyenek, és így ha tudatosan használod őket, fokozhatod a harmóniát önmagad körül.

Nyugtalanul alszol, de nem tudod, hogy mi lehet ennek az oka? Ideges és feszült leszel, hogyha belépsz egy adott helyiségbe? Segítünk, hogy változtatni tudj érzelmeiden! A teljesség igénye nélkül, készítettünk egy kis áttekintést alapszíneink jelentéséről és pozitív felhasználási lehetőségeiről, hogy mától kezdve te is máshogy tekints rájuk!

Sárga – Narancssárga

A sárga a gondolkodás és a bölcsesség szimbóluma. Határozottságra, derűlátásra, életörömre sarkall, élénkít, ösztönöz, fényt és életet ad. Egyben a melegség – Kínában és Japánban a narancssárga – a szeretet és a boldogság szimbóluma. Szeretetet sugároz, ezért nagyon rokonszenves látványt kelt másokban.

Otthonodban akkor érdemes alkalmazni, ha úgy érzed fiatalítani szeretnél lakásodon, elűzni az unalmas és lehangolt légkört.

Egy érdekes feltevés szerint a narancssárga testi és lelki szinten is egyaránt revitalizál, így csökkenti a megfázásos és légúti betegségek okozta panaszokat, valamint segíthet feldolgozni a gyászt, vagy a nagy traumákat. Erős jelenléte miatt, használata csak mértékkel ajánlott, hiszen hosszú távon önelégültséget okozhat.

Éppen ezért bőven elég, hogyha csak egy falat festesz be, esetleg csupán kiegészítőkkel csempészed be a narancssárgát otthonodba.

www.hbu.h-cdn.co

www.hbu.h-cdn.co

Zöld

Tavasz, természet, harmónia, nyugalom színe. A növekvő élet kifejezője, kiegyensúlyozott légkört teremt az által, hogy segít megfékezni a heves érzelmeket. Segít az érzelmi és kapcsolati problémák kezelésében.

Nyugtató hatásának köszönhetően pihenő helyeken alkalmazzák leggyakrabban, ezért tökéletes lehet a fürdőszobába és a hálószobába.

www.lemon.hu

www.lemon.hu

Tűzpiros

Életet és energiát sugároz, növeli az önbizalmat, ezért bátran használd, ha elbizonytalanodtál önmagadban. Nyughatatlan természetének köszönhetően fontos, hogy ne vidd túlzásba alkalmazását, hiszen növeli az izgatottságot és a nyugtalanságot is.

www.galerijakeramike.si

www.galerijakeramike.si

Fehér

A könnyedség, béke, ártatlanság színe. Letisztult látványt kelt ezért tisztábbnak tűnik tőle a lakás. Túlzott használata viszont unalmas látványt kelt, így mindenképpen kombináld más színekkel.

www.dekorwnetrz.pl

www.dekorwnetrz.pl

Kék

Az inspiráció, a végtelenség, a megnyugvás szimbóluma. Derűlátást, biztonságérzetet, állhatatosságot sugároz. Segíti a meditációt.

Nyugtató hatásának köszönhetően, jól alkalmazható a testben fellelhető gyulladás csökkentésére, fertőtlenítő hatású, migrén vagy menstruáció okozta görcsöket is képes enyhíteni.

Érdekesség, hogy bizonyos párkapcsolati problémák kezelésére is kivalló, nyugtató hatású, így összeköthető a szexualitással és a szenvedéllyel.

www.foochia.com

www.foochia.com

Most már a hálószoba színénél is csak a kék jöhet szóba!

További híreink

logo_cityfox_white_72dpi

Nem tetszik az eredeti? Hasznosítsd újra, csináld magad!

Szeretnél valami egyedit varázsolni lakásodba, amitől még személyesebb lesz az otthoni légkör? Sok ötleted van,...

Környezetbarát oktató játékok családosoknak

Szeretnél valami közös családi programot szervezni a hétvégére, de elkedvtelenített a rossz idő? Ne csüggedj,...

Garázsvásár az egész családnak

Az igazi amerikai garázsvásárok kezdetben a szomszédok válogató kedvére alapozva indultak útnak. Központi elemeik a...

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*