Skip to main content

Ne félj használni a színekben rejlő erőt! – Pozitív színszimbolika

Ne félj használni a színekben rejlő erőt! – Pozitív színszimbolika

Neked mi a kedvenc színed? – gyermekkorunkban ez talán a legnépszerűbb ismerkedési kérdések egyike volt. Akkor még nagy jelentőséget tulajdonítottunk a válasznak, de ahogy kezdtünk felnőni, valahogy kikopott ez a gondolat belőlünk. Már olyan „dedósnak” tűnik, ha valakit kedvenc színéről faggatunk. Sokan jelentéktelen információnak tartják, vagy pusztán a kínos csend megtörése érdekében kérdezik meg beszélgető partnerüket

Ha azonban félretesszük előítéleteinket és kicsit mélyebbre ásunk ebben a gondolatban, rájövünk, hogy márpedig nagyon fontos személyiségalkotó tényezőnek számít az, hogy ki milyen színeket említ meg kedvencei között.

Színek varázsában

Hogy miért is fontos ez? Hallottál már a színszimbolika fogalmáról?

Ha nem akkor itt az ideje, hogy végre tisztában legyél azzal, hogy színes ruháid, kiegészítőid, az otthonodba választott színek – vagy akár a fejedben megjelenő színes képek – mind-mind személyiségedről árulkodnak. Energikus, nyugodt, vibráló, harmonikus, melankolikus, sportos, üde és még sorolhatnánk.

Elgondolkoztál már azon, hogy miért pont az adott színt választottad a nappalid, hálószobád, étkeződ… kifestésére? Hogy milyen érzéseket kelt benned az, hogyha a felsorolt helyiségekben tartózkodsz? Miért feketét veszel fel, ha szomorú vagy, és miért világos ruhát, ha boldog? Miért dominánsak az élénk színek nyáron, míg a sötét árnyalatok télen? Ezek a kérdések egytől egyik a színszimbolikával függenek össze.

Természetesen ha rájössz ezen gondolatok nyitjára, nem csupán érzéseidhez kerülsz közelebb, de akár befolyásolhatod is hangulatodat. A színek ugyanis, nem csak árulkodnak rólad, de segítenek is abban, hogy pozitív érzéseid legyenek, és így ha tudatosan használod őket, fokozhatod a harmóniát önmagad körül.

Nyugtalanul alszol, de nem tudod, hogy mi lehet ennek az oka? Ideges és feszült leszel, hogyha belépsz egy adott helyiségbe? Segítünk, hogy változtatni tudj érzelmeiden! A teljesség igénye nélkül, készítettünk egy kis áttekintést alapszíneink jelentéséről és pozitív felhasználási lehetőségeiről, hogy mától kezdve te is máshogy tekints rájuk!

Sárga – Narancssárga

A sárga a gondolkodás és a bölcsesség szimbóluma. Határozottságra, derűlátásra, életörömre sarkall, élénkít, ösztönöz, fényt és életet ad. Egyben a melegség – Kínában és Japánban a narancssárga – a szeretet és a boldogság szimbóluma. Szeretetet sugároz, ezért nagyon rokonszenves látványt kelt másokban.

Otthonodban akkor érdemes alkalmazni, ha úgy érzed fiatalítani szeretnél lakásodon, elűzni az unalmas és lehangolt légkört.

Egy érdekes feltevés szerint a narancssárga testi és lelki szinten is egyaránt revitalizál, így csökkenti a megfázásos és légúti betegségek okozta panaszokat, valamint segíthet feldolgozni a gyászt, vagy a nagy traumákat. Erős jelenléte miatt, használata csak mértékkel ajánlott, hiszen hosszú távon önelégültséget okozhat.

Éppen ezért bőven elég, hogyha csak egy falat festesz be, esetleg csupán kiegészítőkkel csempészed be a narancssárgát otthonodba.

www.hbu.h-cdn.co

www.hbu.h-cdn.co

Zöld

Tavasz, természet, harmónia, nyugalom színe. A növekvő élet kifejezője, kiegyensúlyozott légkört teremt az által, hogy segít megfékezni a heves érzelmeket. Segít az érzelmi és kapcsolati problémák kezelésében.

Nyugtató hatásának köszönhetően pihenő helyeken alkalmazzák leggyakrabban, ezért tökéletes lehet a fürdőszobába és a hálószobába.

www.lemon.hu

www.lemon.hu

Tűzpiros

Életet és energiát sugároz, növeli az önbizalmat, ezért bátran használd, ha elbizonytalanodtál önmagadban. Nyughatatlan természetének köszönhetően fontos, hogy ne vidd túlzásba alkalmazását, hiszen növeli az izgatottságot és a nyugtalanságot is.

www.galerijakeramike.si

www.galerijakeramike.si

Fehér

A könnyedség, béke, ártatlanság színe. Letisztult látványt kelt ezért tisztábbnak tűnik tőle a lakás. Túlzott használata viszont unalmas látványt kelt, így mindenképpen kombináld más színekkel.

www.dekorwnetrz.pl

www.dekorwnetrz.pl

Kék

Az inspiráció, a végtelenség, a megnyugvás szimbóluma. Derűlátást, biztonságérzetet, állhatatosságot sugároz. Segíti a meditációt.

Nyugtató hatásának köszönhetően, jól alkalmazható a testben fellelhető gyulladás csökkentésére, fertőtlenítő hatású, migrén vagy menstruáció okozta görcsöket is képes enyhíteni.

Érdekesség, hogy bizonyos párkapcsolati problémák kezelésére is kivalló, nyugtató hatású, így összeköthető a szexualitással és a szenvedéllyel.

www.foochia.com

www.foochia.com

Most már a hálószoba színénél is csak a kék jöhet szóba!

További híreink

csomagolas_vezer

Így csomagold be az ajándékokat csomagolópapír nélkül

Ismerős az érzés, ahogyan minden évben tanácstalanul ott állsz a boltban a csomagolópapírok fölött, és...

Élj tudatosan! – Csökkentsd minimálisra a konyhai hulladékot!

Rengeteg lejárt ételt dobsz ki nap, mint nap? A hét közepén már tele van a...

cityfox_blogentry_featured-image_1

70 rászoruló család mindennapjait tettük szebbé a „Garázsvásár a gyermekekért” jótékonysági kezdeményezéssel

Az Age of Hope, az Euro Mini Storage és a bien.hu összefogásával két napos jótékonysági...

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*